Hasan Lâmi Ergül

Mart 03, 2015

Dediler ki hastanız ölmüş, başınız sağolsun.

Anlamadan baktım, hasta kimdi diye. Sonra taşlar yerine oturdu.

O hasta değildi ki o benim Lâmi dayımdı. Gece sabahlara kadar sohbet ettiğimdi. Dünyadaki her şeyden haberi olan, bas bariton sesiyle odayı koskocaman doldurandı. Napolyon falını hep tamamlayan, zehir gibi aklı olandı. Ve şiir şiir akan kocaman yüreği vardı.

Karacaahmet mezarlığından kendine sessiz bir ağaç bulup altında çalışacak kadar içine kapanık ama üzerindeki beyaz önlüğüyle insanları korkutacağını bile bile yoldan geçenlere otların arasından bakacak kadar da muzipti.

O benim Lâmi dayımdı. Başından geçenleri anlatıp güldüren, benim hayatıma ustaca dokunup düşündürendi. Üç yaşımda yaptığım resimleri saklayan, bana kart hazırlayandı.

Evet daha yirmi bir yaşında çiçeği burnunda veterinerken bir köyden diğerine gitmek için verdikleri at huysuz çıkınca düşmüş, sonrasından tekerlekli sandalyeye bağlı kalmış. Yaşamından oluyormuş neredeyse.

Ama o bir gün ölmemeye karar verip hayata dönendi. Hem de ne dönüş, odasında geçirdiği son zamanlarında bile hepimizden çok hayatın içindeydi.

Bundan on sekiz yıl önce, benim Lâmi dayım aramızdan ayrıldı, sessizce. Biliyor musunuz, tüm ayrılıkların arasından en çok bu dokunur bana, apansız, güle güle diyemeden, bir sabah uyandım ki o yok..


Canım dayım. Seni çok özlüyorum, çok..



Not: Şarkının sözleri dayıma ait.Bestesi babamın. Ne tuhaf, üçü de yoklar bugün ve hâlâ ulaşabiliyorlar ruhumuza ...

Benzer yazılarım

18 Yorum yap

  1. Daha nice yıllarda ulaşacaklar emin ol Handan. Mekanları cennet olsun arkadaşım.

    YanıtlaSil
  2. Nurlarda uyusun Lami Dayıcığın

    YanıtlaSil
  3. Allah rahmet eylesin nur içinde yatsın Handan. Güzel insanlar hiç unutulmuyorlar, kalplerde yaşıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de kalplerde yaşıyorlar Kadriye.

      Sil
  4. Aa! Handan'cım mekanı cennet olsun, nur içinde yatsın dayın da, baban da. Zeki Müren de..
    Bu arada babanın besteci, dayının da söz yazarı olduğu öğrenmiş oldum...üstelik Zeki Müren'e besteler, sözler verecek kadar da yetenekli, değerli sanatçlarmış. Bu çok gurur verici bir şey, çok güzel...seni kutluyorum ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Müjde, evet ben de gurur duyuyorum onlarla, hem sanatçı ruhlarıyla hem de sevgi dolu insanlıklarıyla hayatıma o kadar güzel dokundular ki.

      Sil
  5. Mekanları cennet olsun canım benim....
    Ne güzel anılar bırakmışlar bak sana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biliyor musun Şebnem, sanırım insanın çocukluğundan kalan bu güzel anılar hayatına katılan en güzel zenginlik. Çok şükür.

      Sil
  6. Öyle etkileyici yazmışsın ki deldi geçti Handan.
    Mekanları cennet olsun..

    YanıtlaSil
  7. Yazın çok dokundu bana be Handan. :/ Şanslısın, böyle bir dayın olduğu ve sana bu anıları armağan ettiği için. Işıklar içinde uyusun, mekanı cennet olsun dayıcığının...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şanslıyım gerçekten de CS, amin.

      Sil
  8. Hepsi nurlar içinde yatsın
    Çenebaz

    YanıtlaSil