Evet Biraz Abarttığımı Ben de Fark Ettim Artık :)

Ağustos 16, 2014

Ama bakın şimdi. Ben masum masum oturuyordum. Ütüler vaaar, yapılacaklar vaar.. Zaten yaz sıcağında dışarı çıkmaktan hiç hoşlanmam.

Metehan geldi "Anne Hong Kong'lu arkadaşım turla İstanbul'a geliyormuş, yarın Sultanahmet'e gidebilir miyiz?" dedi.. Tam emin değilim "Gidebilir miyim" de demiş olabilir ama ben onu böyle algıladım.. Zaten diğer türlüsüne -her ne kadar horozlanıyorsa da ortalıklarda - henüz küçük anacım :)

İyi oğluşum dedim, götürürüm seni. Ben de bir kafe bulup otururum biraz.

Derken gözüm cüzdanımdaki artık tarihi geçmiştir dediğim müze karta ilişti. (Yani açıp baktım, durup dururken evde cüzdandaki müze karta insanın gözü nasıl ilişebilir, tı tı tı..) O da ne, ayın yirmi birine kadar süresi varmış, hazır oralara gitmişken son dakika golü atabilirim :) Ayasofya'ya , gittik, Topkapı, gittik, eeee, Arkeoloji Müzesi... Evet evet Arkeoloji Müzesi güzel.. Yirmi yıl kadar önce Any ile dolaşmıştık ama bitiremeden yığılmıştık önündeki basamaklara :)

Hemen sitesine bir göz attım :) (Bknz)
1869 yılında Aya İrini Kilisesi'nde Müze-i Hümayun olarak kurulmuş. Yetersiz kalınca Çinili Köşk de müzeye dönüştürülmüş.

Sonra 1883'te Güzel Sanatlar Akademisi olarak inşa edilmiş bina Eski Şark Eserleri Müzesi olmuş. (Çocuklarım Şark'ın anlamını öğrendiler bu araştırma sırasında) (Ay onlar araştırır mı, anneleri aaa bakın bu da varmış diye okuyor, neyse dinliyorlar en azından , buna da şükür:)

Son olarak da Arkeoloji Müzesi inşa edilmiş ki dünyadaki müze olarak inşa edilen ender binalardan birisiymiş. Üzerinde Asar-ı Atika Müzesi (Eski Eserler Müzesi) yazıyormuş. 13 Haziran 1891 yılında açılmış, hâlâ müzeciler günü olarak kutlanıyormuş :) (Kutlanıyor yani, ben zaten biliyordum kii, pöh:)

Dünyadaki en iyi on müzeden biri olan bu müze bir ziyareti daha hak ediyor bence :)

Yani anacım, siz bu yazıyı okurken biz (Can değil, işe gitmek zorunda olduğuna pek sevindiği anlardan birini yaşadı hain, daha bünyesindeki müzeleri atamadan yenisine sürüklememem lâzım :) müze yolunda olacağız, yine (!) :)



Benzer yazılarım

4 Yorum yap

  1. canımcım dünya müze haftası falan mıydı ...
    bizdeki bu müze aşkının durumu nedir , senden mi feyiz aldım , evvelki gün mine gelmişti ya.. onu dün sürükleyerek sanırım 50 derece sıcakta Dolmabahçe sarayına götürdüm...

    hiç bir şey deme ,ben bile kendime bir şey diyemedim....
    any:))))

    YanıtlaSil
  2. Gez gez benim yerimede gez canim.

    YanıtlaSil
  3. Bizde burdaki gureslere gittik bugun. Superdi sumer ezgu vardi yarinda finaller var cok heycanliyim ki ben :))

    YanıtlaSil
  4. Dün senin kulaklarını çınlattık Any, en son birlikte gitmiştik Arkeoloji Müzesine ya. Miladdan önce falandı her halde :) He canım müze senesi bu sene :)

    Hayat çok kısa, gezmek lâzım Mehtap :)

    İyi eğlenceler İnya :)

    YanıtlaSil