Küçük Bir Araştırma Yaptım

Temmuz 04, 2014

Geçen gün pazar dönüşü aheste aheste ilerlerken sokak isimlerine takıldı gözüm. Hiç aklımda kalmasa da severim isimleri okumayı. Ama okurken, kişi ismi olanların kim olduklarını merak edip de hiç bakmadığımı fark ettim. Sonra da hüzünledim biraz. Bu insanların isimleri onurlandırıp hep hatırlanmak amacıyla verilmiş sokaklara ama kaçımız biliyorduk onları...

Biraz önce bir iki tanesine baktım.

Mahmut Yesari'nin bir yazar olduğunu bilmiyordum örneğin. ( Bknz) Karikatür çizerek başlamış ilk olarak. Oyunları, hikâyeleri varmış.

Sonra Salih Omurtak da aklımda kalmamış. (Bknz) Dördüncu genel kurmay başkanımızmış. Afyon'da Yunanlılara karşı savaşmış.

Utandım onları bilmemekten.

Ne yazık ki Mehmet Akfan'ın kim olduğunu bulamadım. ( Şimdilerde nedense Akman olarak yazıyor kaç yıllık Akfan, bilmiyorum neden)

Kâtip Salih'den yana hiç umudum yoktu ama sanırım eski hayalilerdenmiş, yani Karagöz sanatçısı, çok mutlu oldum öğrenebildiğime:-)  ( Bknz)

Celal Muhtar da doktormuş. Hatta adıyla anılan bir deri hastalığı bile varmış. ( Bknz)

Hepsini buradan rahmetle anıyorum...

Sizin var mı önünden geçip de kim olduğunu bilmediğiniz sokak isimleri. Haydi bir bakın bakalım:-)

Benzer yazılarım

6 Yorum yap

  1. Söylediğinde haklısın.
    Sokak isimleri; tomurcuk, kanarya, şefkat, aydınlık.. kesinlikle çok güzeller. Hem olumlu sokak isimleri maşallah :))

    YanıtlaSil
  2. :-) Bizim burası daha çok insan isimleri bir de çeşmelerle dolu Şenay:-) İzmir'de çok şaşırmıstım, hepsi numaraydı. Pratik bir uygulama ama çok ruhsuz gelmişti.

    YanıtlaSil
  3. Ne kadar da haklısın , gerçekten de öyle bende bilmiyorum . Artk bende bakacağım

    YanıtlaSil
  4. Sen de öğrendiklerini yazsana Nesrin, ne güzel olur:-)

    YanıtlaSil
  5. İzmir'de genelde sokaklar numaralıdır. Bazı cadde ve bulvarların isimleri vardır ama haklısın çoğunu tanımıyorum:((((
    çenebaz

    YanıtlaSil
  6. Evet Çenebaz, İzmir'de çok şaşırmıştım bir sürü numaraya rastlayınca:-) Ama bulvar isimlerinden bak bakalım kimler varmış:-)

    YanıtlaSil